L'Orfeó Balaguerí, Medalla de la Ciutat

El dia 16 de desembre de 2011 es va celebrar a la sala d’actes de l’Ajuntament l’acte d’entrega de la Medalla de la Ciutat a l’Orfeó Balaguerí.

Va començar amb els parlaments del secretari de la instrucció Miquel Trilla i de l’instructor Àlex Rubio. Seguidament l’Alcalde Sr. Josep Maria Roigé va fer entrega de la Medalla al President de l’Orfeó Jordi Profitós. En aquell moment, tothom es va posar dret i va aplaudir llargament. Després d’això, En Jordi Profitós va pronunciat unes paraules d’agraïment en nom de tots els cantaires de l'Orfeó actuals i antics. Finalment, va intervenir l’Alcalde com a cloenda de l’acte. I per acabar l’Orfeó va cantar “la Senyera”, “La Ciutat de Balaguer” i “Balaguer Ciutat Comtal”.

Va ser un acte solemne i a la vegada molt emotiu per a tots nosaltres.


ORFEÓ BALAGUERÍ - 90 ANYS
PATRIA, FIDES, AMOR / 1921 – 2011

Quan parla la gent d’entèn. Quan canta, s’estima” (MSM. Pla i Muntanya, 28.07.30)
L’Orfeó: la disciplina de treballar conjuntament per enaltir la Pàtria” (DC. Pla i Muntanya, 22.06.31)
Quan la música s’uneix a la poesia neix la cançó, el cant
Si la paraula és l’expressió legítima, l’encarnació del pensament, el cant és l’exaltació de la paraula. El cant és la unió de la intel•ligència i el cor. Els àngels no enraonen, canten” (Pare Joan Roig, 1920, p.12)
El lema Amor que ens constitueix, que és el sentit pregon de la nostra existència, que es tradueix en acte de servei, en donació de sí mateix per als altres. D’aquesta manera cantar és l’expressió profunda d’aquesta voluntat d’obrir-se, de donar-se, de ser per als altres” (Pare Joan Roig, 1920, p.27)

L’estimació, l’amor, tot allò immaterial que és suport de l’ànima, és com aigua viva que calma la nostra set. El cantar i estimar és també una aigua viva que tot ho amara i que beneficia tothom arreu. Tant de bo cada Nadal ens serveixi, si més no, per això: per ser ben conscients que amb cada nota i cada peça que els autors ens ofereixen, que l’Enriqueta i les companyes i companys ens ajuden a interioritzar, i que oferim , sense límit, a gran i petits en els concerts, estem sembrant el món de Pàtria, Fe i Amor.

Francesc Domingo
Cantaire de l'Orfeó Balaguerí


Transcripció del discurs del nostre President, En Jordi Profitós, en el moment de rebre la Medalla de la Ciutat:

Molt bona nit,

Ilm. Sr. Alcalde, Srs. Regidors, President del Consell Comarcal de La Noguera, Parròquia de Santa Maria que ens ha nodrit amb una colla de directors i ens dòna aixopluc, Cantaires, Excantaires, Socis, Amics tots, Miquel Trilla, Alex Rubio:

Sempre és una responsabilitat assumir un càrrec en qualsevol entitat, però avui encara és més gran aquesta tasca. I ho és per donar veu a tants i tants companys cantaires que durant aquests 90 anys de vida han format i formem el nostre estimat Orfeó Balaguerí.

D’altra banda és un fet que ens omple d’una inmensa joia i un gran honor rebre en nom de tots els qui han estimat, estimem, han cantat i cantem a l’Orfeó Balaguerí, la MEDALLA de la nostra aimada CIUTAT de BALAGUER, perquè representa per a l’Orfeó un reconeixement a tota la seva trajectòria i la de tots els que l’han fet possible. I que a la vegada ens esperona per seguir treballant amb més ganes i entusiasme per a la cultura de la nostra Ciutat i del nostre País.

Sempre ens hem sentit molt Balaguerins als llocs on hem anat a fer allò que ens agrada: CANTAR. I dur-los un trosset de la nostra història, de la nostra terra ferma, de la nostra Ciutat: BALAGUER.

És per això que el millor que podem fer ara, és agraïr aquesta distinció fent alló que més ens agrada, cantant dues cançons: La primera El Cant de la Senyera, el nostre Himne, l’Himne dels Orfeons de Catalunya, la nostra Catalanitat; i la segona La Ciutat de Balaguer, l’Amor a la Nostra
Ciutat, a la nostra terra. Sempre, des de fa 34 anys, sota la direcció de la nostra estimada directora: Eniqueta Tena i Rubió.

En nom de tots els que formàren i formem l’ORFEÓ BALAGUERÍ, i desitjant que continueu al nostre costat per ajudar-nos a fer possible assolir el Centenàri:

M O L T E S G R À C I E S !

Per llegir més:
Web de la Parròquia de Balaguer
Web de l'Ajuntament de Balaguer
Web del Diari La Manyana