Què signifiquen noranta anys de l’Orfeó Balaguerí

Xavier Cambray i Amenós, cantaire de l’Orfeó Balaguerí

Les activitats del nostre Orfeó han estat ben variades: concerts i actuacions en moltes activitats ciutadanes i religioses de la ciutat que han agermanat moltes persones de generacions diferents; tot plegat ha estat possible amb il•lusions i esforços sense més guany que el gaudi de la música.

Cantar en el nostre Orfeó no ha volgut dir, necessàriament, ser músic, però sí, sentir-s’hi atret per la màgia que desprèn la melodia i l’harmonia del cant coral. Els cantaires amb coneixements musicals els han compartit amb la resta dels membres de l’Orfeó i hem fet possible, tots nosaltres, la premissa de: «cantar i estimar».

La nostra vida a l’Orfeó suposa dedicació, treball en equip, alegria, ganes de compartir i posar-nos en mans de les persones que han estat ben preparades per dirigir, orientar i guiar els nostres cants. Emprem un instrument musical personal i únic, la nostra veu, però unida i fosa amb les altres veus per assolir un so conjunt i ben organitzat que és allò que arriba al públic que ens escolta.

Cada cop que hem encetat un concert ha estat obrir un estoig i tastar-ne les seves belleses en un viatge musical portat per cançons i composicions dites en moltes llengües i amanyagades pel bressoleig del cor de tots els cantaires sota el guiatge mestrívol de directors ben
preparats.

En aquests moments ens cal canvis importants. Hem de rejovenir els cantaires, la junta de l’entitat i la direcció artística per mantenir viu i dinàmic el nostre Orfeó. Confiem en l’escalf de socis i amics; també en els ajuts de les entitats ciutadanes i esperem assolir el centenari del nostre Orfeó Balaguerí. Cantem per fer arribar pinzellades musicals arreu.

El repte és molt engrescador i això ens manté ben vius. Som conscients que hem d’aprendre moltes coses més, millorar la interpretació amb l’aprofundiment de les tècniques vocals, incorporar noves peces al nostre repertori i engrescar el jovent a cantar conjuntament, escoltar i compartir les seves experiències. Si així ho fem la vida associativa i musical del nostre Orfeó estarà assegurada per molt de temps.