Caragol d'Or 2012

18 de novembre de 2012

El Caragol d'Or, guardó creat per l'Associació Gastronòmica i Cultural del Comptat d'Urgell per tal d'homenatjar a aquelles persones, entitats o institucions de l'àmbit dels Països Catalans, ha estat concedit en aquesta edició del 2012 al nostre benvolgut Orfeó Balaguerí.

En un acte tan emotiu com festiu, el guardó va ser entregat pels representants de l'Associació al nostre President, En Jordi Profitós, i a la nostra Directora, Na Enriqueta Tena.

Per fer més addient la combinació gastronomia i música l'Orfeó va presentar una adaptació de la cançó Bon menú i un petit repertori amb una havanera, una sardana, La ciutat de Balaguer, per cloure amb el cant conjunt del Cant de la Senyera amb tots els assistents a la festa.

Bon menú!
 

Paraules d'agraïment del President de l'Orfeó Balaguerí

Balaguer, 18 de novembre 2012

Sr. President, Junta i Socis de la Societat Gastronòmica i Cultural del Comtat d’Urgell; Companys Cantaires, Amics tots:

És amb una gran alegria, que la Junta i Cantaires de l’Orfeó Balaguerí rebé la notícia que l'Entitat que vostè presideix, la Societat Gastronòmica i Cultural del Comtat d'Urgell, concedís el premi, aquest any 2012, del "Caragol d’Or" a la nostra entitat: l'Orfeó Balaguerí.

Durant aquests 91 anys, els nostres antecessors i els que ara formem l’Orfeó, hem procurat fer pais tot fent allò que ens agrada, viure la música tot cantant, i fer conèixer la nostra bonica Ciutat de Balaguer arreu de les nostres contrades i més enllà de la nostra Terra Ferma.

És molt d’agrair la vostra decisió de concedir-nos aquest premi tot pensant en nosaltres, i no cal dir-vos que, l’acceptem amb il·lusió i una gran alegria, no sols pels qui ara formem l’Orfeó Balaguerí, sinó també, per tants i tants balaguerins i balaguerines que durant tots aquests 91 anys han estat cantaires, socis i amics del nostre i vostre ORFEÓ BALAGUERÍ.

Tot pensant que podria dir-vos aquest dia tant assenyalat per nosaltres, m’he fet una reflexió: el "caragol", animal petit, lent al caminar, que s’esforça per arribar a la seva meta, que gaudeix del lloc ombrívol i tranquil, que sap prendre's el seu temps amb paciència i molta voluntat, malgrat les dificultats.

I tot d’una m’he dit: No som, d’alguna manera, també nosaltres com el caragol?
  • Un de sol, és un solista, tots plegats un Orfeó on les veus fan harmonia, fan música, fan cançó.
  • Cal esforç per posar cada nota al seu lloc i que soni el conjunt, tot donant vida i ànima a la cançó. 
  • Tots gaudim de l’amistat i del cant, ja que tots formem un sol Cor i una sola Ànima en la interpretació. 
  • I potser també tenim aquestes "banyes" del caragol. Quant una peça no surt com cal, tots ens hi esforcem per tal que s’interpreti sense dissonàncies i amb el sentiment que requereix. Sobre tot la nostra estimada directora, l'Enriqueta, que on posa la BANYA hi posa la solució al problema.
  • Al final, com el caragol, llisquem suaument gaudint del treball ben fet i podem cantar tots junts:
    Caragol treu banya puja a la muntanya, caragol bobé, jo tambè vindrè.  
    Cargolet, bon cargolet, possat dintre el sistellet, quant la mare et trobarà que contenta es possarà.
Rebeu de tots nosaltres les més sinceres GRÀCIES i una cordial salutació.

BON MENÚ i BON PROFIT
Jordi Profitós i Freixanet President

Recull fotogràfic de la festa