EL NORANTÈ ANIVERSARI DE L’ORFEÓ BALAGUERÍ

Volem servir la música servint l’home: la cultura i l’art, la sensibilitat i l’autosuperació, la poesia i la llum de la bellesa que dignifica i enlaira l’amor amb què acollim i ens donem, comprenent i estimulant, i el goig i l’agraïment per la vida i la germanor.
-Joan Ordi- antic cantaire.

Estem molt contents i orgullosos d’arribar a tants anys de feina continuada, sense desmai, amb dificultats que hem anat superant i esdevenir, segurament, una de les associacions culturals més deganes de Balaguer. Amb tot un bon bagatge enguany celebrem el norantè aniversari de la fundació de l’Orfeó Balaguerí.

Han estat nou dècades només interrompudes per la guerra civil i els primers anys de la postguerra; moltes persones han cantat i col•laborat a l’Orfeó Balaguerí que ha participat en immobrables actes ciutadans civils i religiosos, festius la gran majoria, i ha dut la música popular catalana i d’arreu per molts indrets de Catalunya, Andorra, Astúries, Egea de los Caballeros (Saragossa) i, darrerament, a l’Alguer i Granada.

Han anat canviant les motivacions i els interessos dels primers cantaires i dels actuals de la mateixa manera que ha variat la societat en àmbits com la política, l’economia i les relacions socials, els gustos i les estètiques personals i de grup. Vivim en un món global i divers a la vegada, obert a molta informació i més coneixements que ens proporcionen les tecnologies actuals i donen vies i suports artístics molt variats que possibiliten escollir diferents opcions creatives.

També s’han modificat i actualitzat les tècniques interpretatives corals amb un treball més aprofundit de la tècnica vocal, un major coneixement dels llenguatges musicals i una ampliació del repertori coral amb la incorporació de peces i autors d’arreu del món. Segueix ben present i patent, en tots nosaltres, la continuïtat del treball (assajos setmanals i algun d’extraordinari ) sense la qual no hauríem assolit aquesta fita històrica. Parlem d’il•lusió compartida i esforç desinteressat per part dels cantaires i de l’equip directiu. No ha faltat el treball en equip que ens permet cantar a quatre o més veus i assolir les harmonies musicals escrites per compositors diferents. Aquest feineig crea amistats molt fermes i duradores entre tots els cantaires actuals i antics.

Quan repassem el devenir històric del nostre Orfeó ens adonem d’altres components que endegaren l’entitat musical i la fan continuar endavant: la catalanitat (com a ressò d’una forta embranzida cultural i popular iniciada a Barcelona i arrelada per tot el territori català de la mà dels Cors Clavé masculins), el treball musical per cantar polifonies religioses populars o d’autor ( i l’ampliació d’un cor parroquial femení a l’actual orfeó de veus mixtes) i el descobriment, l’aprenentatge i la difusió d’aspectes literaris i musicals ben nostres.

Des del primer concert hem intentat oferir als nostres conciutadans l’ampli bagatge musical català i d’arreu. Hem tingut la companyia i el suport de molts de vosaltres que ens heu encoratjat a no defallir i, així, poder cantar pàgines musicals ja siguin interpretades “a capella” o amb diferents acompanyaments instrumentals. Els nostres socis, molts de vosaltres, han estat un important pilar per a mantenir ben encesa la flama que ens guia en la difusió de la cultura musical popular i culta, religiosa i festiva; d’aquesta manera fem “voleiar” més harmònicament el lema dels orfeons de Catalunya : “canta i estima”.

Sabem que el camí recorregut és molt important i ha de continuar. Per a que això sigui possible som ben conscients que ens cal renovar cantaires, equip directiu, junta rectora.. tot incorporant persones joves que empenyin endavant el nostre benvolgut Orfeó Balaguerí, de la mateixa manera que actualitzem el repertori i hi incorporem autors nous i diversos. Tanmateix, ens costa d’arribar a interessar i fer gaudir d’aquestes músiques a molts joves de la nostra societat.

Fem un recordatori breu de persones que han tingut un protagonisme destacat a l’Orfeó Balaguerí. Han portat les regnes de la direcció musical el pare Joan Roig, fundador de l’Orfeó, els senyors Francesc Barrot, Simeó Jou, mossèn Albert Vives en la primera etapa i els mossens organistes de la parròquia Josep Llorens, Bonifaci Fortuny, Agustí Brescó, Constantí Sotelo, (en dues etapes), Josep Ma. Ricart en la segona etapa i l’actual directora Enriqueta Tena, que enceta la tercera etapa.

Moltes juntes han fet caminar el nostre Orfeó. Han estat presidents, entre altres, els senyors Emili Monge, Pere Vallverdú, Joan García, Albert Morelló, Francesc Domingo i Mn. Jordi Profitós, l’actual president.

Per acabar aquesta glossa històrica us fem avinent que també celebra 90 anys l’Orfeó Badaloní amb el qual ja vàrem compartir alguns actes commemoratius durant el 75 è aniversari a Badalona i Balaguer i que tenim previst de repetir aquest curs. Tanmateix l’entitat coral més veterana de Catalunya és l’Orfeó Lleidatà que commemora el seu 150è aniversari i ha clos un atapeït programa de celebracions amb un magne concert a l’Auditori Enric Granados de Lleida amb la participació de diferents corals lleidatanes, entre d’altres, l’Orfeó Balaguerí.

Xavier Cambray Amenós
-cantaire-